🥂 ‘n Gelukkig 2019 en alle andere tijden ook 😃🥂

Een heel jaar lang, en de jaren daarvoor ook, werk ik, Muze | BeBusy, met mensen met een passie. Met de drive om hun ideeën een stap verder te brengen. Die van hen en van onszelf.

Stap, nog een stap, nog een, … Soms een stap terug, waarna het uitzicht toch weer anders is, en verder weer …

Prachtig om te zien hoe we linksom of rechtsom en soms pas na een tijdje de volgende stap kunnen zetten.

Tijd

Tijd. Dat is kwaliteit, de Tijd werkt voor je, met je mee, maakt het verschil. Denk maar eens aan de filosofie hierover in de Eco-Kathedralen van Louis Le Roy, een enorme kwaliteit, zo maar voorhanden.

Tijd, ongrijpbaar, dat wel. En kennen andere dieren zoiets als tijd? Of anders gezegd: is tijd echt ? Bestaat tijd wel?

Daar is over de eeuwen heen veel over gefilosofeerd. Ook natuurwetenschappers en theoretisch natuurkundigen meenden daar de vinger op te kunnen leggen. Einstein bijvoorbeeld, die een overtuigende theorie opbouwde hierover. Namelijk dat tijd niet een lineair iets is, maar verbeeld als een soort zandloper voor ieder is en verloopt. Op die manier bestaat tijd wel maar is lokaal, individueel, of persoonlijk, en daarmee veelvuldig in aantal. Er is niet één tijd maar vele tijden tegelijk. Een prettig idee, zo aan het eind van een jaar 🤔😄.

Tijd als klok en kalender is een middel om te meten. En aangezien andere dieren geen klok hebben, behalve misschien de stand van zon en maan en sterren om te ‘meten’ waar we staan, bestaat een tot jaren, dagen en minuten verschraalde tijd alleen voor ons mensen, die hebben we zelf gemaakt, die magere tijd-meter.

Kortom: 2018 bestond eigenlijk niet, en 2019 ook niet. Hmm, die gedachte geeft een fijn, tijdloos gevoel. Vasthouden die gedachte.

Initiatieven

Terug naar al die initiatieven van al die gepassioneerde mensen rondom me en van onszelf. Dan gaat het om echt heel verschillende ideeën, projecten of initiatieven. Een festival de lucht in krijgen. Een straattheater-event. De restauratie en inrichting van een oude kerk tot centraal, kloppend hart van een dorp. Een item, design / ontwerp, om voorbereid te zijn op een maatschappelijke ramp, namelijk huisbrand. Een oude boot weer varend te krijgen. Bosvarkens als bosbeheerders. Een boek. Een website. Een wandelartikel. Een café-plek, niet fysiek maar als ontmoetingsmoment voor creatieven, inspiratie-setting.

Heel gaaf allemaal, zo veel energie om dingen te verbeteren, leuker of mooier of duurzamer te maken. Allemaal zijn het stuk voor stuk voorbeelden van duurzaamheid, sociale duurzaamheid, energie-duurzaamheid, duurzame duurzaamheid 🙄.

Helemaal zonder veel gedoe ontmoet ik steeds weer nieuwe mensen, allemaal op pad naar een volgende stap, project, idee of initiatief. Mooi toch? Wat wil ik nog meer?

Social return-kerstpakketje

Dit jaar hebben we zo maar een kerstkadootje teruggedaan aan al die mensen. Niet zo maar iets maar dan gelijk ook een soort maatschappelijk return en bedankje voor wat het onszelf aan energie en materieel opleverde.

Niet alleen hier maar ook verderop werken gepassioneerde mensen aan idealen. Een vrouw, die ik daarom enorm bewonder, is Jane Goodall.

Deze prachtige vrouw weet het te lukken en te laten werken dat in onder meer Tanzania bewoners samenwerken om oerwouden te versterken en herstellen, zodat allerlei andere wezens (dieren, planten) een kans krijgen te overleven. Dat in weerwil van enorme krachten als oerwoud-vernieling, financieel gewin voor enkelen ten kosten van vele levens van oerwoud en dieren.

Een kwetsbare vrouw met niet meer dan een enorme wil en passie weet door praten en overtuigen anderen te inspireren tot weerstand tegen economisch geweld van grootmachten en regeringen. Een kanjer, die Jane Goodall, een rots, een bergtop, zoiets.

Zo konden we van haar organisatie kerstpakketjes afnemen en daarmee direct ook andere kanjers hier bedanken.

Social Return, gewin van een jaar samenwerken voor heel velen met eigenlijk maar heel weinig.

Gewoon mooi.

https://www.janegoodall.nl/

1

Gerelateerde Afbeeldingen:

Fijn dat je me schrijft!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.