TED-talk Suzanne Dimard: How Trees Talk To Each Other
Bos, Bomen en hun Netwerken
Eerder schreef ik al eens wat over de waarde van Oude Bomen en van bomen zonder meer. En over de Bossenwet van de EU. Is die er gekomen? Nakijken … Nagekeken: de bossenwet van de Europese Unie is er gekomen! Goed nieuws dus. Nu de naleving nog.
En daarbij direct opgemerkt dat ik niet van zweverige verhalen houd of daaraan onvoorwaardelijk geloof hecht, laat staan een bomenknuffelaar te zijn. Niet dus. Daar moet meer bij komen kijken, zoals (wetenschappelijk) onderzoek, resultaten, … meer dus.
Daarna las ik wat boeken van Peter Wohlleben, bekend van onder andere zijn boek Het Geheime Leven van Bomen en zijn Waldakademie in Duitsland (hij heeft ook een podcast tegenwoordig: Peter und der Wald). Mooi in zijn boeken is het hele noten-apparaat achterin. Al zijn beweringen, die haast ongeloofwaardig lijken, zijn afkomstig van onderzoek elders op deze wereld, je kunt de aangehaalde publicaties en websites nakijken. Vervolgens bezocht ik links en rechts op het web meer artikelen en websites in die zin.
Ook bij een Summerschool Interculturele Filosofie van filosoof Renate Schepen van ISVW in Leusden was er een onverwachte cultuur, die we onder de loep namen: die van planten en bomen. Renate maakte een mooie podcast over onverwachte culturen & talen, die je hier vindt. In die Summerschool Interculturele Filosofie is het waar onder meer de Canadese onderzoeker Suzanne Dimard ter sprake kwam. Die avond op m’n kamer Google-de ik haar en kwam onder andere deze TED-talk van haar tegen.
Mooie, compacte en toegankelijke vertelling over haar onderzoeken en bevindingen, over de ‘fantastische’ wereld van bomen en bos, waarna je nooit meer op dezelfde manier tegen bomen kunt aankijken. Laat staan ze zou willen omhalen ..
Namelijk bomen als individuen, maar vooral bos als een geheel, bestaande uit samenwerkende, stoffen en data uitwisselende en intensief communicerende organismen boven- en met name ondergronds. Je mond valt open, als je er nog niet eerder al wat van vernam.
Heel de wereld communiceert met elkaar, planten, dieren, schimmels. Nu wij mens-dieren nog, om de bomen en planten en het bos en andere dieren te kunnen verstaan …
Daar zijn veel andere onderzoeken en publicaties van, zoals onderzoek door gedragswetenschapper Frans de Waal cum suis, maar ook van filosoof Eva Meijer met haar boek over dierentalen.
Luisteren wij mens-dieren wel?
Eigenlijk niets nieuws meer ondertussen, maar ja, ik vraag me wel (retorisch?) af: luisteren wij mens-dieren wel? Passen we nieuwe (en oude, bestaande) kennis en inzichten wel toe in onze politieke, ethische en dagelijkse overwegingen en afwegingen en handelen? Of doen we dat gemakshalve maar even niet, onder het mom van ‘wist ik niet’ ….??
Passen we kennis en inzichten wel toe in onze politieke, ethische en dagelijkse overwegingen, afwegingen en handelen?
Of doen we dat gemakshalve maar even niet, onder het mom van ‘wist ik niet’ ….??
Deze TED-talk op YouTube helpt ons een beetje verder daarbij.
Of zie via deze link op TedTalks:
0