José Mujíca

Ja, het heeft wat geduurd (understatement) dat ik een nieuw bericht post. Het was druk, een goed teken. We hebben als groep rondom de Friese Waterlinie een programma Herdenking Rampjaar Friese Waterlinie 2022-2023 ‘gedraaid’. En dat is gelukt. Kijk maar eens op www.friesewaterlinie.nl En kijk op de projectpagina in Portfolio.

Maar daar gaat dit bericht niet over.

Interculturele filosofie

Onlangs volgde ik het filosofie-traject Interculturele Filosofie bij ISVW in Leusden (5 weekenden) en daarna, als uitdieping, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse Filosofie, als summerschool deze zomer, ook bij ISVW. Filosoof Renate Schepen begeleidde de beide trajecten en zorgde voor een ruime stoet gast-docenten die keren, we werden erg verwend, kun je wel zeggen.

Wil Heeffer / Enrique Dussel

Zo hadden we een hele dag en avond in levende lijve Wil Heeffer als gastdocent over de Latijns-Amerikaanse filosoof Enrique Dussel en diens Bevrijdingsfilosofie. Heel indrukwekkend. En een uitnodiging om best een hele summerschool hieraan te wijden, bij Wil Heeffer hoef je maar een vraag te stellen, of je bent al een dagdeel verder .. Erg uitnodigend voor meer. Hopelijk pakken Renate en ISVW dit verder op …. 😉

Daarnaast nodigt de genoemde Bevrijdingsfilosofie ook uit tot meer tijd en aandacht om voor te nemen; Enrique Dussel blijkt een zeer boeiende persoon en dito levensloop als filosoof te hebben, als een van de belangrijke vrijheidsdenkers in het (destijds?) autocratische Latijns-Amerika. Geen bedreiging is hem bespaard gebleven, waarvan ik in een ander bericht een link zal opnemen naar een filmpje waarin hij zelf uitgebreid zijn levensloop vertelt.

José Mujíca

Maar hier dan toch al wel een andere vrije denker uit Latijns Amerika: José Mujíca.

President van Uruguay, maar gewoon gebleven en daarmee een lichtende ster onder de hoge heren-presidenten op deze wereld. Luister en zie dit filmpje hierboven en laat je onderdompelen in Mujíca’s verhaal en visie en ‘filosofie’ (dat woord zou hij er zelf niet aan verbinden, maar verdient het zeker wat mij betreft).

0

Gerelateerde Afbeeldingen:

1 dacht aan “José Mujíca

Fijn dat je me schrijft!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.