Oude bomen – puur goud

Dit is nu precies de reden dat wij onze eeuw-oude eiken met hun enorme, machtige, bemoste takken om ons huis overeind houden.


En precies de reden dat wij nog steeds bomen aanplanten op ons bescheiden terrein rondom ons oude-nieuwe boerderijtje.

Hoe ouder de bomen, hoe meer ze van waarde ze zijn voor de plek, voor andere planten, voor dieren, voor verscheidenheid aan biodiversiteit, voor de weerbaarheid van het geheel daar ter plekke, voor een grotere waarde in het CO2-verhaal, het klimaatverhaal ..

Kortom: voor de robuustheid van de omgeving en onszelf.

We are Ants

"We are.... Ants, tree-herds" 
weten we in de slow-motion-taal van de boom-herders in Lord of The Rings. 

Oude bomen hebben alles gezien, alles meegemaakt en zijn wijs door de eeuwen die ze er al zijn, al die tijd dat de tijd over & onder hen langs raasde, en tijd is wat hen wijs maakte.

Wanneer ik tegen mensen in mijn omgeving aangeef dat je bomen toch echt een kans moet geven groot en oud te worden ….

Wanneer ik zeg tegen mensen in mijn omgeving dat oude bomen, in mijn ogen, hun recht hebben op de plek waar ze al zo oud geworden zijn en nog ouder daar moeten kunnen worden …..

Wanneer je je bedenkt dat oude bomen hele andere waarden hebben dan alleen maar hout of leuke decoratie langs je weg, totdat je vindt dat die boom te veel in de weg staat van jongeren, die er met hun dronken kop en 100 km/h tegenaan vliegen en soms het leven laten en die toch echt meer recht hebben op stomdronken rondrijden en van de weg vliegen dan een boom, die daar al 100 jaar staat (en dat is nog pas een aardige startleeftijd voor een eik) …

En als je eens kijkt naar hoe ze in andere culturen en landen dan Nederland omgaan met Oude Bomen ….

Dan kijken mensen je toch raar aan, alsof je een Bomenfluisteraar zou zijn of dan wel van een andere planeet komt ….

En JUIST mensen die van omgevingen komen, waar bomen in wezen nog het normale ‘decor’ vormen, vinden ook dat ze rustig gekapt kunnen worden als die bomen hen maar een beetje in de weg zitten, blijkt mij althans, en die mensen zichzelf überhaupt als enige rechten toedichten, in plaats van bomen die daar al vele malen langer staan, dan die mensen bestaan ….

Maar kijk ook eens onderstaande documentaire van ARTE:

Ein Traum von Baum

Die Standhaften

Misschien misschien ga je dan anders aankijken tegen oude bomen of begrijp je dat bomen een grote invloed hebben op alles in hun omgeving en ook ruimer dan dat.

Misschien misschien komt er dan ietsje van respect voor bomen in je op, of bedenk je je in ieder geval 2 maal voordat maar van alles roept en die stoere motorzaag pakt en die 100 jaar oude boom 1-2-3 hophophop omgooit en in stukken vermorzelt ….

https://www.arte.tv/de/videos/065298-002-A/ein-traum-von-baum/

2

Gerelateerde Afbeeldingen:

1 dacht aan “Oude bomen – puur goud

Fijn dat je me schrijft!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.