St Michael vaart weer
Beurtvaartschip St Michael was al heel lang toe aan een zeeer grondige opknapbeurt. Het schip lag in Oudega (Smallingerland) maar veel eer leek er niet meer mee te halen. Enkele mensen echter, zoals Wietze Welling van Oudega, lag dit na aan het hart. Hij richtte samen met de toenmalige eigenaars van het schip en enkele anderen uit de omgeving van het dorp speciaal een stichting St. Michael op. Wietze en de anderen in de stichting wisten meer mensen om zich heen te verzamelen en zo werd het plan voor restauratie een feit. Het ging niet zo zeer om restauratie maar eerder nog om met het oude, opgeknapte beurtvaartschip weer te gaan varen en wel met groepen.
Haico van der Werff, van de scheepsbouw-werf Van der Werff op Buitenstvallaat nabij Drachten, hij is de zevende generatie eigenaar van de werf, zag er wat in om in een leerwerkproject jongens aan te trekken in dit trotse restauratieproject. Op de Facebookpagina van het schip is te volgen hoe de dingen in het afgelopen jaar verliepen.
Niet alleen het schip, ook de motor moest gereviseerd worden, een eis van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Een liefhebber in Dedemsvaart werd meer bij toeval gevonden, en de oude motor werd daarheen gebracht en kwam als ‘nieuw’, maar dan wel echt de oude motor dus, terug.
Op zich heeft Muze hier niet veel in betekend, althans, het uitzoeken en aanleveren van een aantal geschikte fondsen en subsidies om te benaderen, meer niet. De rest is door de mensen zelf allemaal gedaan. Ook in de eindfase, bij de eindafrekeningen met subsidiegevers, hebben we procedureel nog goede adviezen kunnen geven door luisteren en meedenken, waardoor de toegekende gelden ook daadwerkelijk binnen kwamen en er geen echt tekort was in de staart van het project.
Maar de mensen van de St. Michael denken daar heel anders over. Op een ‘dood’ moment bleken ze bij Muze aangeklopt te hebben, toen ze zelf niet meer veel heil zagen in een vervolgtraject. Hoe moest er zo veel geld (ca. €1 ton inclusief uren zelfwerkzaamheid) bij elkaar gehaald worden? Waar moest dat vandaan komen? Hoe zou je dat moeten aanvliegen dan? Ze hadden al zo veel energie erin gestoken om de boot aan te kunnen kopen, een financier daarvoor te vinden, dat ze het vervolg op dat moment even niet meer zagen zitten. Naar verluidt heeft het uiteindelijke ‘lijstje’, het luisteren naar hun ideeen, hun ambitie en drive en het denken in waar de mogelijkheden liggen, hen net over die drempel heen geholpen en energie gegeven voor het vervolg.
De rest is geschiedenis: het beurtvaartschip vaart trots en prachtig rond en groepen boeken nu mooie tochten met de stichting. Wanneer een groep groter dan 12 personen is, vaart een tweede boot mee op.
Geweldig project geweest, geweldige mensen!
hallo Nicolette,ik heb , nu,veel later de hele pagina kunnen vinden en ontcijferen.
We varen inderdaad rond met gezelschappen, en we zijn via diverse acties achter donateurs aan. Maar 12 personen en koffie en gebak erbij dan heb je niet direct 1000 euro bij elkaar.
Geen angst, we hebben de eerste 1000 euro tot nu toe binnen.
Wel mooi vind ik…
Met vriendelijke groet Wietze H. Welling
Dag Wietze!
Heel fijn van jullie te horen, en dat op m’n website!!
Mooi dat de eerste inkomsten er zijn en het project wat gaat opsmieten, ook aan geld.
Het is nu toeristenseizoen, hopelijk kunnen jullie zo nog nieuwe gasten trakteren op een prachtige tocht door de Âlde Feanen, Polderhoofdkanaal, de Turfroute, ….
Goed seizoen gewenst en ik blijf graag op de hoogte.
Ook zou ik best wel een keertje mee willen varen, kan ik (mooie?) foto’s maken, op plekjes waar je anders niet kunt komen, glaasje erbij, wat wil je nog meer? Lijkt me heerlijk ….
Hartelijke groet!
Nicolette