Stellingen festival verder als Middeleeuwse Markt

En ja, Stellingenfestival 2021 is er ook gekomen, na dat van editie 2019. En in 2022 is het er gekomen in de vorm van Middeleeuwse Markt. In 2023 is dat nu ook zo. Heel fijn dat gemeente Ooststellingwerf voor meerdere jaren dit gebeuren ondersteunt.

Dat viel eerder voor 2021 niet mee om de financiën rond te krijgen dit keer.  Ook al draagt het dorp Appelscha zelf hierin bij, evenals het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân en nu ook het Bercoopfonds, de overheden zoals gemeente Ooststellingwerf lieten het nu afweten.

Een festival als dit met een lage drempel om te bezoeken, zodat gezinnen met kinderen rustig kunnen komen genieten, is zonder een overheidsbijdrage amper te doen. Continuïteit van het festival, elke twee jaar, vindt de organisatie belangrijk. Daarom gaat het festival in 2021 toch ook door.

Omdat gemeente Ooststellingwerf geen bijdrage geeft voor het Stellingenfestival 2021 is het festival genoodzaakt tot twee drastische aanpassingen ten opzichte van eerder:

1. Het festival is maar 1 dag, de zondag

2. er zal een entree gevraagd worden, met een bepaald richtbedrag als hint om het festival mogelijk te maken, waarbij mensen met een smalle beurs toch ook gewoon kunnen komen.

Corona is de inspiratie en context voor het Stellingenfestival 2021. Alles gebeurt Corona-veilig. Ouderen en anderen die dreigen te vereenzamen worden met een vrolijke muziekstoet opgehaald en uitgenodigd mee te komen naar het festivalterrein. Kinderen doen altijd al mee. Jongeren verzorgen de PR. Er is een kunstroute van Stellingwerfse kunstenaars. Iedereen doet mee. Even zorgeloos genieten van muziek en acts in Middeleeuwse stijl. Middeleeuwse Marktkramen, muziek-optredens van vele bands, theater, stunts en acts, kunst, alles is er ook dit keer maar dan op 1 dag. DE Kans om alles nu in 1 keer mee te kunnen maken die dag!

Geniet nog even na vast, of voor, van het Stellingenfestival 2019:

 

 

genieten van Stellingenfestival 2019

gelukt! Stellingenfestival 2019

Fondsenwerver gezocht 🙂

Vrijstaat de Stellingen benaderde Muze Fondsenwerving begin 2018 met de vraag om wat hulp in de fondsenwerving. Ze hadden in 2017 bij wijze van uitproberen een eerste Middeleeuws festival georganiseerd en dat smaakte naar meer. In 2019 wilden ze dat opnieuw, maar geen proef maar dan meer dan voluit. Voor 2017 was de fondsenwerving nogal wat geweest en niet echt hun ‘ding’. Daarom zochten ze nu iemand die daar wat ervaring mee had.

Een avondje vergaderen met de groep gaf een mooi beeld van wie dit zijn en wat ze willen.

Leuke klus, hele leuke groep, dus ja, dat leek me wel wat 🙂

Een klein jaar van voorbereiding volgde om de fondsen bij elkaar te halen. Plan gemaakt voor de mensen van Vrijstaat de Stellingen en potentiële fondsen geselecteerd. De keuze aangescherpt daarin op basis van strategische gedachten en aanvragen ingediend. En dan maar wachten op de uitslagen.

En GELUKT! Alle ingediende aanvragen werden positief bevonden en gehonoreerd. Eind 2018 was de begroting op tijd voldoende gedekt om los te kunnen gaan.

Vrijstaat de Stellingen: heel veel succes en tot bij het festival op de Boerestreek Appelscha straks!

Vrijstaat schrijft zelf op haar website vrijstaatdestellingen.nl :

We kunnen terugkijken op een prachtig festival-weekend! Op 16 en 17 september 2017 kon je de roerige tijden van de Middeleeuwen beleven, toen de drie stellingen de Stellingwerven nog bestuurden! Dat dit festival zo goed geslaagd is, kwam mede door de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers. Ook voor het volgend festival kun je je weer aanmelden (zie Contact) om als vrijwilliger mee te doen met dit bruisende evenement. Je hoeft dan niet te vergaderen, alleen praktisch bezig zijn! 
In september 2019 zal het Stellingen Festival opnieuw plaatsvinden op de Boerestreek in Appelscha.  
Op zaterdag 14 september en zondag 15 september is de toegang tot het festival-terrein gratis:  
Zaterdag van 11.00 tot 22.30 uur. 
Zondag van 11.00 tot 17.00 uur. “

“Ook dan kun je weer de roerige tijden van de Middeleeuwen beleven. Iedereen kan meedoen met smeden, boogschieten, leer bewerken, spinnen, zwaardvechten, houtsnijden en nog vele andere vaardigheden, zoals oud-Hollandse spelletjes en de touwenknoop. Overal branden vuurtjes. Vreemde snuiters lopen er rond, zoals de Beu, heksen, narren en vreemde magiërs… Ook klinkt er muziek van groepen als The Assassenachs, Pekel en Altegaer. En het Vrijstatig Volkje… “

“Op vrijdagavond 13 september gebeurt er iets unieks!  
Voor wie zich daarvoor opgeeft: vanaf 18.00 uur een theaterdiner in een tent met een heerlijke middeleeuwse driegangen maaltijd van Culivents.

Toegangsprijs voor het theaterdiner is € 32.50.  
Toegangsprijs voor alleen het theater is € 10.- 
De kaartjes kunnen besteld worden bij 
vrijstaatdestellingen@gmail.com

Van 20.00 – 22.00 uur speelt Van Ravesteijn Theater & Events buiten in het aangrenzende bos een interactief stuk over een netelige historische kwestie die zich 500 jaar geleden afspeelde in de Stellingwerven…. 

Het festival werd georganiseerd door Stichting Vrijstaat de Stellingen en zal om de twee jaar in Ooststellingwerf worden gehouden.”

Gerelateerde Afbeeldingen:

Fijn dat je me schrijft!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.