website Stellingwarf Bekiek et mar

De Stellingwerven vormen een speciaal gebied in het Noorden. Liggend in de provincie Fryslân, maar cultureel gezien en ooit in het verleden deel van Drenthe en Overijssel. Hier wordt het Stellingwerfs gebezigd, onderdeel van het Nedersaksisch, net als het Drents of Twents of Gronings. Ook daarbinnen bestaan weer lokale taalvarianten.

Landschappelijk en geologisch zijn de Stellingwerven onderdeel van en aflopend van het Drentse plateau: hogere zandruggen tussen beken in, zure hoogveengebieden. En van de Kop van Overijssel: lage veengebieden en zand, grenzend aan de Weerribben met vergelijkbaar water-land als de Rottige Meente in West.

Historisch en gevoelsmatig behoren de Stellingwervers dus niet tot Fryslân, de provincie waarbij ze tegenwoordig zijn ingedeeld. Maar sinds 1309 hoorden ze ook niet meer bij de eerder genoemde regio’s van het Noorden. Ze zijn dan zo’n tweehonderd jaar een zelfstandige republiek geweest met eigen democratisch gekozen ‘stellingen’ (bestuurders), wel lijkend op het Friese model.

Fryslân kreeg in 1498 de Stellingwerven ‘gratis’  van de Duitse keizer, die het gebied bestuurlijk simpelweg daaraan toevoegde, uitermate tegen de zin in van de Stellingwervers. Die bestreden dit nog tot 1504, totdat het keizerlijke Duitse leger zelf orde op zaken kwam stellen en de Stellingwervers letterlijk op de knieën dwong. Daarmee was ‘Stellingwarf’  het laatste ‘vrije’ land dat voor de bekende, eigen, ‘Friese Vrijheid’ vocht. Van het Friese Fryslân kreeg Stellingwarf hierin geen steun :-O

De bewoners van vandaag-de-dag van de Stellingwerven komen misschien helemaal niet van oorsprong van ‘hier’, maar voelen zich zeker bijna allen echt Stellingwerver. En dat willen ze weten ook.

Kortom: de Stellingwerven zijn ‘apart’, een prachtig, goed bewaard geheim!

Platform Stellingwarf Bekiek et mar

Enkele mensen met hart voor de Stellingwerven, inwoners, genieters, wandelaars, schrijvers, dichters, fotografen, verhalenvertellers, hebben zich samengevoegd in de werkgroep Stellingwarf Bekiek et mar. Samen berichten ze over de streek, organiseren ze bijzondere activiteiten of doen ze gewoon hun ding via dat platform. Belangrijk is dat ze er zelf vooral plezier aan beleven, aan wat ze dan doen, en hopelijk wat toevoegen aan wat er al is. Ook bieden ze zo een podium aan iedereen die hieraan iets wil bijdragen. Het platform / werkgroep bestaat uit acht personen, uit Oost en West, die zo nu en dan bijeenkomen om de strategie voor de komende tijd te bespreken. Dat doen ze bij voorkeur in Hotel Lunia in Oldeberkoop, hart van de Stellingwerven.

Hiervoor was in ieder geval een eigen website nodig, een ‘webstee’ in goed Stellingwarfs. Die webstee is in 2011 gelanceerd en in 2015-2016 veranderd en aangepast aan de nieuwe eisen van gebruik, in een WordPress-site. Daardoor kan ieder lid zelf berichten plaatsen en zo de webstee aanvullend en actueel houden. En dat loopt nu nog steeds goed.

Afijn, kijk zelf maar eens / bekiek et mar es: www.bekieketmar.nl

Bijdrage BeBusy

  • Bouwen website: BeBusy maakte de eerste website en ook de tweede samen met de leden. 
  • Instructie: Daarnaast moesten uiteraard de leden, die niet allemaal even sterk digitaal onderlegd zijn, geïnstrueerd worden om zelf berichten te plaatsen.
  • Handleiding: Verder heeft BeBusy voor hen een Handleiding gemaakt, zodat de meesten nu zelfstandig berichten kunnen plaatsen.
  • Onderhoud & beheer site: Het onderhoud & beheer van de WordPress-site ligt nog wel gewoon bij BeBusy, omdat dat meer vraagt dan de leden wensen te weten en te doen. … 🙂

 

Gerelateerde Afbeeldingen:

Fijn dat je me schrijft!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.